2021 Thajský gabaron - bio - PREMIUM

 

oolong s vysokým obsahem GABA, řazený mezi tzv. "vědecké čaje", sortovaný, bio, 50 g, Thajsko, min. trvanlivost do: 7.6.2024

Dostupnost Skladem
269 Kč    
Kód produktu 51
Kategorie Thajský gabaron - bio - čistý
 

Thajský gabaron - bio - premium

(Thai Gabaron Oolong Tea)
"polozelený čaj ojedinělých účinků a výkonnosti, jehož nenáročná příprava několika způsoby vás nadchne"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů...
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou...
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii...

(obrázek v přípravě)
obr.: středně pevně sbalené čajinky hnědé barvy

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj mi velmi voní. Nacházím v něm ponejvíc nějakou komplikovanou chmelovo-meruňkovo-švestkovou vůni. Mám zkušenost, že na vůně cvičený nos v něm najde i 15 různých vůní (dokonce skořici, exotická dřeva, mláto a typickou vůni mladiny-rmutu...). Někde je mám všechny poznamenané... ale kde? Každopádně gabaron je čajem, jež mi zpříjemňuje hodiny studia protože dost povzbuzuje, nemusím hlídat přesnou dobu luhování a vydrží mnoho nálevů! Když tak přemítám, čaj má velmi osobitou vůni a chuť a nemusí zachutnat každému, zejména svou prvotní "chmelovostí" v chuti, jimiž se projevují první nálevy!"
(ZN, 25.10.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 7.6.2021
minimální trvanlivost do: 7.6.2024
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj"
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)

(obrázek v přípravě)
obr.: v čajinkách jsou schovány celé konce flešů (výhonků)

doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut)
počet nálevů: mnoho (přes deset při přípravě metodou Gong Fu Cha)
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc);  z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)
extratip na využití vyluhovéno listu:
pokud je vám líto vyluhované lístky vyhodit, můžete je zalít vroucí vodou (cca 0,5 l), nechat nálev stát až do vychladnutí a pak na noc přemístit do lednice, druhý den máte k dispozici velmi příjemně osvěžující ledový čaj

(obrázek v přípravě)
obr.: nálev má barvu dle doby luhování a množství použitého čaje

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Gaba čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů, vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů, kromě Číny, kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem, je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku, "Gaba" čaje jsou toho příkladem, japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský gabaron (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informace z různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, thajský gabaron je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby..."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 30 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

(obrázek v přípravě)
obr.: voňavý nálev - sušené ovoce, chmelové šištice, slad a švestky...

více informací o čaji

suchý čaj: (text v přípravě)
nálev: (text v přípravě)

vyluhovaný list:
(text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Gabaron Oolong Tea, Thai Gabaron Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

(obrázek v přípravě)
obr.: sběr T+3 (= klasická sběrová formule "konců čajových výhonků" na výrobu polozelených čajů - oolongů)

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 21F0703
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 (3), mechanizované a speciální postupy zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský klon No.17
trvanlivost: extrémně dlouhá, čaj velmi vhodný k archivaci
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: kus krystalu K-živce z Hazlovských pegmatitů (sběr září 2021)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě č. 5

poznámka:
pro přípravu čaje čínskou metodou Gong Fu Cha [kung fu čcha] si můžete pořídit různorodé nádobí a dle potřeby jej kombinovat :-), obrázek je z přátelského podzimního setkání obdivovatelů bonsají a umění suiseki na zámku v Merklíně (září 2015)
hodnocení v minulých letech: Čestmír Suchý, čajomil

 

poznámka k přípravě (Klouda):
1. nálev: 15s/90°C - po zalití je list cítit lehce praženě a lehce trpce (jakoby náznak citrusů, které však v chuti cítit nejsou), květinovo-ovocně, opět jakoby po meruňkách spolu s výrazným tónem chmele. Barva nálevu tmavě žlutá. Chuť má květinovo-lehce medový základ, postupně přechází čím dál více do sladka, dozvuk nepatrný.
2. nálev: 20s/90°C - chuť je pestřejší, více prostoupila chuť medu, místy nepatrně povidla, stále se chmelovitým základem. Dozvuk středně dlouhý, sladký, s medovo-chmelovou chutí, přecházející čistě do medova, na patře.
3. nálev: 25s/90°C - barva nálevu podstatně tmavší, spíše do hněda. Chuť je těžší, povidlovitá, medová s květinovo chmelovitými prvky. Dozvuk delší, medový, až povidlovitý s lehkými tóny chmele.
4. nálev: 35s/90°C - barva mírně světlejší, chuť nepatrně slabší, nálev není tak hutný, ale vyvážený. Převažuje květinovo-ovocná chuť, ovocný základ, chmelovité tóny jakoby se vytratily. Dozvuk středně dlouhý medovo-květinový.
5. nálev: 45s/100°C - totožné chutě i aftertaste jako v předchozím nálevu. Postupně se rozbalily lístky a nyní mohu posoudit jejich kvalitu - nelámané, delší a širší lístky, velmi pěkné (viz. foto)
6. nálev: 60s/100°C - Neskutečný objem lístků, gaiwan taktak stačí objemově. Mírný pokles chutí, medovito - ovocný základ, objevuje se více zvýrazněná trpká chuť, jakoby citrusů, chuť specifická pro tmavší thajské čaje, dochuť mírně kratší, stále však příjemná s dlouho trvající sladkou medovo-ovocnou chutí na patře.
7. nálev: 90s/100°C - zvýraznění trpké chuti s tóny citrusů (nejspíš následek delšího louhování), příjemný vyvážený nálev s kratším trpčím dojezdem.
8. nálev: 2-3 minuty/ 100°C - slabší nálev, dlouhé louhování mu ještě dodalo sílu, ale celkově je vše slabé, citrusová trpká chuť převládá, v pozadí medové a ovocné tóny, poslední nálev.